luni, 4 iulie 2011

Să stăm de poveşti (Poveste cu Bacalaur)

A fost odată ca niciodată ... (că de n-ar fi, noi aici nici n-am povesti).
Povestea asta este despre Bacalaur şi despre cum trebuie el învins în fiecare an, vara, în luptă dreaptă, de către junii patriei, pentru ca aceştia să-şi poată continua drumul spre univergrădini care mai de care (de stat sau particulare).
Şi vedeţi voi, de un timp, cu cât flăcăii şi fetele capătă mai multe puncte în lupta cu Bacalaurul, cu atât ei au mai multe cărări şi mai netede spre cele mai cunoscute univergrădini ale ţării şi chiar de pe tărâmuri mai îndepărtate. Aşa că eroii noştri, în fiecare an alţii, şi-au inventat obiecte magice (nepermise): ceasuri cu memorie, rame de ochelari şi pixuri aşijderea, telefoane şi cipuri. Ce să mai vorbim de cărţi, care apar ca prin farmec prin bănci (doar sunt obiecte magice, nu?), chiar în timpul luptei cu Bacalaurul, şi dispar tot ca prin farmec când se anunţă în control vreo zână, vreun zmeu sau  vreo Sfânta Vineri.
Bacalaurul s-a lăsat păcălit, ani de zile, dresat cu obiecte magice irezistibile, înghiţite, uneori forţat, săracul de el, chiar de nişte sfinte vineri care s-au plictisit să rămână sfinte.
Trist e că Bacalaurul nostru (care, pe vremuri, pe drept cuvânt, era numit Examen de Maturitate) a devenit obez şi bolnav, neputincios şi speriat, şi, cu puterile neajutate, a îngenunchiat resemnat...
Până într-o zi, când Cineva (să-i spunem cu literă mare, că e şi el cineva) a adus în fiecare cămăruţă câte un ochi magic (montat în tavan) prin care să poată vedea dacă lupta cu Bacalaurul e dreaptă.
Ei, şi-acum deznodământul: În încăperile păzite de ochiul magic, Bacalaurul a prins curaj şi luptă dreaptă să fie! 60% dintre flăcăi şi fete au fost învinşi, după cum spune povestea. Restul, mai puţini, ce-i drept, au învins Bacalaurul, spre încântarea adevăratelor sfinte vineri (e imposibil să nu le fi întâlnit în călătoria de 4 ani prin liceu - persoanele alea care te povăţuiau şi te învăţau ... Asta am adăugat de dragul mitologiei româneşti ...).
Acesta este un pamflet. Orice asemănare cu personaje reale e pur întâmplătoare ...

4 comentarii:

  1. nu ma mira rezultatul.
    cum s-ar spune, de data asta a fost pe bune.
    macar acum intelegem ce rol are educatia.
    eu ma bucur cand vad ca sunt dati deoparte toti "terminatii"
    de ce sunt asa de rau?
    de ce nu am mila?

    raspuns:
    am avut interviuri cand eram in bucuresti cu diversi candidati si de multe ori decurgea cam asa:

    - buna ziua, bine ati venit la noi. o cafea? un ceai?
    - lasa domne cafeaua, hai sa vb chestii serioase
    - bine... pai haideti sa vorbim pe marginea cv-ului (cam asta e inceputul unui interviu)
    - ce cv domnule? cat oferiti salariu? dati 1000 de eur salariu net sau pierdem timpul degeaba?
    - pai dam 1000 de eur, plus telefon si laptop de firma, masina la dispozitie si platim si chiria in primaverii.
    ...
    dupa un moment de tacere:
    - faceti misto de mine?
    - pai cine a inceput?

    la liceu e doar inceputul, ca mai apoi acesti distinsi elevi ajung in facultati de "renume" unde tot asa se strange banutul ca sa ai subiectele la examene.
    e firesc ca imi ajung la interviu si habar nu au pe ce lume traiesc.
    chiar nu merita toti diplomele care le flutura pe sus.

    de ce zic asta?
    in 2008 m-am hotarat sa fac un master la cibernetica. m-am gandit ca e o facultate ok din cadrul ase-ului. foarte dezamagit am fost la finalul celor 3 semestre.
    iar colegii mei erau chiar patrunsi de nivelul examenelor si "cat de greu" a fost.
    sunt convins ca multi din ei au ajuns la interviuri pentru diverse posturi de "consultanti" si cereau la fel, 1000 eur in sus.

    pana la urma... prost e ala care da, nu ala care cere.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Sorin Dănulescu
    Sunt de acord cu faptul că cei care trec ca gâsca prin apă prin liceu, apoi de bacalaureat, sunt cei care îşi flutură apoi diplomele de licenţă cumpărate. Din păcate, asta e o faţetă foarte adevărată a învăţământului românesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Asadar acel "Cineva" (cu litera mare) poate fi considerat tatal "fetei" de imparat pentru a carei mana trebuie sa treci cele 3 probe "magice" ? (Va sa zica examenu capata proportii mitice!!!)

    RăspundețiȘtergere
  4. @Grecu
    Asta doar dacă "fata" de împărat e diploma de bacalaureat...

    RăspundețiȘtergere