Piaţa noastră cea de toate zilele

În piaţa X. Ce vezi? Fructe, legume, verdeaţă etc. Dacă te rog eu să te uiţi mai bine, uită-te, că vezi mai multe.
Adică portocale foarte dulci, portocale f. f. f. dulci, portocale zemoase, portocale foarte zemoase, portocale f. f. zemoase, mandarine, care au aceleaşi calităţi ca portocalele (a se vedea superlativele de la portocale). Continuăm tot cu citrice: grepuri  - atenţie! asta e forma din DOOM 2005, dar sunt rare prin piaţă, pentru că de regulă găseşti grape frut, greip frut, grep fruit, chiar şi grape-frut, grep-frut (fir-ai să fii de cratimă, te găsişi să desparţi grep de frut, că DOOM-ul înregistrează şi forma grepfrut). Bananele sunt mai întotdeauna ok, şi trecem la mere (tot cu superlative), pere, la fel, apoi mai la vară piersici, doar că "mere, pere (şi altele)", nu mai sunt "din panere" de-ale noastre... Căpşuni (afurisitele, n-au vrut niciodată - până-n 2005 -  să fie căpşune, noroc că acum găseşti în DOOM şi căpşuni şi căpşune, dar la piaţă doar căpşuni).
Să lăsăm fructele, că avem o piaţă bogată: ţelini (pe alocuri, că de regulă găseşti ţelină, al cărui plural e ţeline!!, iar ţelinile sunt bucăţile alea de pământ nelucrat, care nu se pun în ciorbă), roşii, cartofi roşii, ceapă roşie etc., într-un singur loc - mărar super ieftin şi  murături de la butoi (recunosc că nu în scris, ci doar pe cale orală). Ouă scris corect, dar să te ferească Dumnezeu să întrebi ceva, că devin oulele, ouălele, ouălelor, în loc de ouăle, ouălor.
Gândeam că măcar limba română să fie a noastră, dacă fructele şi legumele sunt de import.
O piaţă-mbelşugată să aveţi!  (sau viaţă, ce mai contează o literă).

Comentarii

  1. Inca n-ati vazut nimic :)

    Intr-o piata din Craiova : "OO avem" (in loc de "oua" presupun)

    Piata Dr. Taberei : Vin'la ROASE neamule !!! (rosii cumva?)

    Obor: Se vand pesti Gupii (peste mic care nu creste si nu este nici longeviv) pe post (si la pret) de scalari (peste mic, dar longeviv si creste). Desi nici macar cand sunt mici nu seamana deloc, am vazut un concetatean care chiar a dat 4 lei/peste pentru 4 gupii.

    P.S. vanzatorul era un mandru compatriot "bronzat"

    Piata Rahova : Intr-un chiosc unde cica s-ar vinde prajituri sta mandru un anunt (o coala A4) pe care ce credeti ca scrie ? preturile ? nah..."Plecat la caca vin in 10 minute"

    Sunt mult mai multe "gafe" ale pietelor romanesti dar doar asta sunt cele la care am fost martor (la aia din rahova am vazut doar poza)

    RăspundețiȘtergere
  2. @Grecu'
    "OO avem" - probabil erau desenate ;)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Întrebări către Adina Popescu. Niște copii, un păianjen care se crede Spiderman și o lecție de păstrat